1. Vælg en børnevenlig rejsedestination
Flyrejser er hård kost for små børn. Vælg derfor en destination inden for rækkevidde og undgå mellemlandinger, hvis det er muligt. Det er mest overskueligt for både børn og forældre – og med 3-4 timer i fly, når du langt rundt i Europa, hvor der er masser af solrige rejsemål og spændende storbyer.
2. Tjek hotellets faciliteter og muligheder
Har hotellet en børnepool, hvor små børn kan færdes sikkert? eller en klub med underholdning og aktiviteter for de små? Ligger hotellet tæt på strand og by? Og har værelset et tekøkken, som giver mulighed for at opvarme og opbevare mad til familiens yngste? Det er værd at overveje, inden du booker hotel eller ferielejlighed. Familievenlige hoteller og lejlighedskomplekser er som regel ikke en mangelvare og det er tiden værd at tjekke deres faciliteter og muligheder, inden du booker et sted at bo.
3. Bæresele, barnevogn eller klapvogn?
Det er et dilemma, som de fleste småbørnsforældre har stået i, når de skal pakke til familieferien. Og svaret er heller ikke entydigt. Det afhænger nemlig af både vejr og terræn – og selvfølgelig, hvad dit barn er mest vant til. Vores bedste bud er at medbringe en klapvogn på rejsen – den er alsidig og let at rejse med. Og så giver den dig mulighed for at transportere dit barn helt frem til gaten, hvis I rejser med fly. Det er en god løsning, hvis dit barn er under 3 år. Hvis du rejser med helt små børn, er det naturligvis også en god ide at medbringe bæresele. Både ift. tiden i lufthavnen, men også på udflugter undervejs på ferien, hvis terrænet vil være en udfordring for klapvognen.
4. Bleskift og babymad – Det skal du pakke i kufferten
At rejse med børn i 0-5 års-alderen kræver en stor oppakning. Men hvad kan du med god samvittighed købe i udlandet og hvad bør du pakke i kufferten hjemmefra? Det er et spørgsmål, som alle forældre stiller sig selv, inden de skal på ferie med små børn. Hvis du spørger os, er det en god ide at pakke rigeligt med mad og bleer hjemmefra til rejsedagen, men langt de fleste steder i Europa kan du sagtens købe både bleer og babymad i god kvalitet til resten af turen. Det gælder især i kendte ferieområder, der hvert år besøges af masser af turister. Dog kan de helt små børn godt være lidt kræsne eller i hvert fald have præferencer for den smag som de kender, f.eks. i modermælkserstatning – så det kan du også lige have for øje, i prioriteringen af babymad kontra puslesager til rejsen.
5. Booking: Flyafgange og flysæder
Det er en kunst at vælge det helt rigtige rejsetidspunkt, den rigtige flyafgang og de rigtige pladser i flyet, når man skal på ferie med små børn. Her er tre råd, der skaber gode forudsætninger for en god og rolig start og slutning på ferien.
Vælg den rigtige flyafgang – ikke den billigste
Det kan være fristende at bestille de billigste flybilletter. Men når man skal på ferie med små børn, kan det være en god ide at vælge en flyafgang, der også matcher et godt tidspunkt i forhold til nattesøvn og middagslur – og som ikke lander i en afsides lufthavn, som giver ekstra transporttid. Overvej derfor om en lille ekstraudgift vil give en meget bedre rejsedag for jeres familie, inden I booker det absolut billigste.
Vælg en midterplads bagerst i flyet
Er dit barn stort nok til at sidde selv, så vælg en gangplads til dig selv og et midtersæde til dit barn – fristelser og forstyrrelser er flest nær gangen, men det er samtidig let at komme ud, hvis I skal strække ben eller på toilettet under turen.
Fyld håndbagagen med underholdning
Bleer, sutter og vådservietter er et must i håndbagagen hos alle småbørnsforældre, men glem ikke underholdning og snacks til turen. Legetøj, tablets, bøger, høretelefoner, bamser og sutteklude kan være guld værd.
6. Vær i god tid på rejsedagen
Tag i lufthavnen i god tid inden afrejse – det giver som regel en god start på ferien. Der skal være tid og ro til amning, mellemmadder, toiletbesøg og nysgerrige børn, der lader sig forstyrre og optage af de mange mennesker, der er på vej på ferie. Det gælder naturligvis også for turen hjem.
7. Tjek lufthavnens og flyselskabets regler for små børn
I de fleste lufthavne gælder der særlige regler, når du skal på ferie med små børn. Her må du som regel medbringe beholdere med mælk, vand og babymad på glas, der er større end 100 ml. Men husk altid at tjekke, inden I tager hjemmefra. Her finder du reglerne, hvis du rejser fra CPH lufthavn eller Billund. Ønsker I mad på flyet, så tjek på flyselskabets hjemmeside, når I booker. Der findes en del selskaber, som både tilbyder børne- og spædbørnsmenuer.
8. Vaccinationer og rejseforsikring
Få styr på jeres rejseforsikring og tjek, om I bør vaccineres inden afrejse. Det giver ro i maven at vide, at man er godt dækket ind, hvis man bliver syg eller kommer til skade på turen– især, når man er på ferie med små børn. På Statens Serum Institut kan I slå jeres rejsemål op og se, om de anbefaler, at I bliver vaccineret, inden I skal rejse.
9. Lej en bil og medbring autostol
Skal I ud at opleve noget på ferien, så er det oplagt at leje en bil. Det giver gode muligheder for at tage på udflugter og så gør det også transporten til og fra lufthavnen lidt lettere. Men hvad med autostolen? Mange steder i udlandet er det dyrt at leje en autostol, så undersøg derfor prisen inden I booker. Vurder om I som alternativ kan medbringe den hjemmefra eller om en selepude kan være løsningen. Hvad der nu dækker behovet bedst ift. barnets størrelse. Autostole kan tjekkes ind som almindelig bagage i lufthavnen.
10. Tag en dyb indånding og nyd ferien med din familie
Det er måske det vigtigste råd. Det er en stor oplevelse at rejse sammen med sine børn – og I kan godt glæde jer. Men for at det bliver en god, oplevelsesrig og afslappende tur for hele familien, så er det vigtigt ikke at være for ambitiøs på familiens vegne. Udvælg få ting, I skal opleve, afsæt tid til afslapning og vær forberedt på, at alt ikke nødvendigvis går efter planen. Så skal det nok blive en god ferie, som I vil huske i mange år fremover.
Rigtig god ferie!