Læge, PhD, Klinisk lektor Line Schmidt Tarpgaard og Professor Per Pfeiffer, Onkologisk Afdeling R v/ Odense Universitetshospital
Vi har modtaget støtte fra NEYE-Fonden til at gennemføre et dansk tværfagligt klinisk forsøg, som vi kalder RESET-R. Studiet gennemføres i samarbejde mellem kræftlæger og kirurger på de danske afdelinger, der til daglig behandler patienter med tarmkræft.
Hvert år rammes 1.700 danske patienter af endetarmskræft. Standard-behandling er operation, ofte forudgået af strålebehandling og/eller kemoterapi. Omkring 25% af patienterne får desværre tilbagefald og op mod halvdelen lever med nedsat livskvalitet pga. behandlingsrelaterede komplikationer - med eller uden stomi.
Mange kræftpatienter har gavn af immunterapi, men desværre ikke tarmkræftpatienter generelt. En undergruppe af tarmkræftpatienter (ca. 5% af patienterne med kræft i endetarmen) har dog det, der kaldes dMMR og det betyder, at kræftcellerne er meget følsomme for immunterapi – så udtalt at kræftcellerne kan blive udryddet uden en operation eller strålebehandling. Studier af denne undergruppe af patienter er meget lovende, men behandlingen er ikke godkendt i Danmark. Spørgsmålet er derfor egentlig ikke om behandling med immunterapi virker, men om hvor længe det er nødvendigt at give immunterapi? En vigtig del af forsøget er også at kunne forudsige, hvilke patienter, der opnår fuldstændig svind af tumorceller, således at de undgår operation og evt. stomi. Endelig vil vi undersøge, hvordan man bedst kan kontrollere disse patienter, der ikke bliver opereret? RESET-R studiet skal besvare disse uklarheder.
Formålet med forsøget er at teste virkningen af kun 1 eller 2 serier immunterapi (dels for at reducere risikoen for bivirkninger og dels for at reducere omkostningerne til dyr medicin). Studiet skal også vurdere hvilken metode (klinisk vurdering, kikkert-undersøgelse med vævsprøve og skanninger), der kan udvælge de patienter, der ikke behøver operation. Endelig vil vi løbende tage blodprøver for at teste om man kan påvise kræft-DNA (ctDNA) i blodet og om fjernelse af kræft-DNA er lig med helbredelse.
Vi vil inkludere 39 danske patienter til at deltage, og forventer at over halvdelen slipper for operation. Hvis studiet er positivt, vil det fuldstændigt ændre behandlingsstrategien for patienter med endetarmskræft af undertypen dMMR således, at de ikke behøver operation. Dette vil selvsagt have en enorm indvirkning på patienternes livskvalitet, idet senfølger som stomi og tarmproblemer undgås og endelig vil denne strategi øge chancen for helbredelse. Læs mere om projektet