Professor, Dorthe Nielsen, Dr. Med. ved Onkologisk Afdeling, Herlev Hospital:
”Gennem de seneste år er der kommet flere nye behandlinger til spredt (metastatisk) brystkræft. Godkendelsen af nye behandlinger er baseret på store internationale forsøg med patienter, som ofte ikke er repræsentative for de patienter, der rent faktisk bliver behandlet efterfølgende, ligesom betydningen af behandlings-rækkefølgen af både nye og etablerede behandlinger, ikke er undersøgt.
Den Danske Brystkræft Gruppe (DBCG) blev oprettet i 1976 og har siden vedligeholdt en klinisk database for nydiagnostiseret, operabel brystkræft i Danmark.
Indtil for nyligt er der ikke blevet registreret data og effekt af behandling, der vedrører patienter med metastatisk brystkræft. I 2017 blev der i DBCG oprettet en database, hvor det var muligt at indrapportere information vedrørende metastatisk brystkræft, men indtil nu er dette ikke blevet gjort systematisk.
Ved at udvide den eksisterende database, er det vores mål:
- At undersøge den nuværende behandlingsstrategi og effekten af etablerede/gamle behandlinger, når disse rykker ned i behandlingsporteføljen
- At undersøge effekten af nye behandlinger i en repræsentativ national patientpopulation.
- At undersøge om forskellige patient – og tumorkarakteristika kan forudsige effekten af de forskellige behandlingsstrategier
Vi planlægger at udvide databasen til
- at inkludere patienter med primært spredt brystkræft diagnosticeret fra år 2000 samt alle patienter med tilbagefald (recidiv) af tidligere brystkræft siden år 2010.
- at etablere en systematisk registrering og opfølgning af fremtidige patienter med recidiv af brystkræft på vegne af alle onkologiske afdelinger i Danmark. Vi forventer at indsamle data på 17.000 patienter.
Vi forventer, at projektet som støttes af NEYE-Fonden vil kunne ændre og forbedre vores behandlingsstrategi, potentielt spare patienter for unødige bivirkninger og føre til bedre anvendelse af ressourcer. Desuden forventer vi, at projektet vil øge vores viden om nye behandlinger og dermed kvalificere den delte beslutningstagen mellem patient og kræftlæge”.
Læs mere om projektet