Professor, dr.med. Frank Viborg Mortensen. Institut for Klinisk Medicin – Mave- og Tarmkirurgi
"Kræft i tyk- og endetarmen rammer 4.500 danskere hvert år. Af disse oplever ca. 1/3-del, 1.600, at kræftknuden spreder sig til leveren (levermetastaser), hvilket er en meget alvorlig sygdom. Operation er stadig den mest effektive behandling, men elektrodebehandling (radiofrekvens ablation; RFA) og kemoterapi har udviklet sig meget de seneste 10-15 år.
I tillæg til den behandling patienterne får, så spiller patienternes eget immunforsvar også en meget central rolle i kampen mod kræftcellerne ved at angribe kræftcellernes specifikke antigener. Kræftceller har dog en evne til at gemme deres antigener for patientens immunforsvar. Dette forklarer, hvorfor en kræftknude i leveren kan vende tilbage, hvis der blot er et par enkelte celler tilbage i kroppen efter operationen.
Delvis destruktion af kræftknuden med RFA-behandling før operationen kan formentlig være med til at give et udslip af kræftcellernes antigener, således at patientens immunforsvar kan opdage disse antigener og huske dem efter operationen. Dette kan formentlig hjælpe patientens immunforsvar med at bekæmpe de ellers skjulte antigener fra kræftcellerne efter operationen.
I dette projekt er det vores mål, ved at bruge RFA behandling, at reducere antallet af patienter, der oplever at kræftknuden vender igen efter operation. Dette vil have en gevaldig positiv effekt på overlevelsen hos patienter med tarmkræft og spredning til leveren".