MD, DMSc og Professor, Ulrik Stenz Justesen, Odense Universitets Hospital
Mange sygdomme, som f.eks. overvægt, sukkersyge og autisme, er blevet forbundet med forstyrrelser i den normale tarmflora. Man ved også, at nogle bakterier fra den normale tarmflora kan forårsage livstruende sygdomme, som f.eks. blodforgiftning.
Hvert år diagnosticeres mere end 5.000 personer med kræft i tyktarmen i Danmark. Kræft i tyktarmen giver desværre nogle gange først symptomer på et meget sent tidspunkt, hvilket kan være med til at mindske chancerne for overlevelse. Der er derfor brug for metoder til at diagnosticere kræft i tyktarmen på et tidligere tidspunkt.
Vi har udført en videnskabelig undersøgelse, hvor vi har undersøgt mere end 37.000 patienter med blodforgiftning og fundet ud af, at fandt man specifikke tarmbakterier i blodet var det meget stærkt forbundet med kræft i tyktarmen. Denne undersøgelse var baseret på ældre data fra 2007 til 2016. I 2022 har vi fået mulighed for at få nye data for blodforgiftning fra hele Danmark, så vi kan gentage vores undersøgelse på langt bedre data.
Vi vil i projektet, der er støttet af NEYE-Fonden, behandle data fra omkring 65.000 patienter med blodforgiftning og se, hvor mange af dem, der i efterforløbet af deres blodforgiftning udviklede kræft i tyktarmen. Vi forventer, at vi ud fra vores nye undersøgelse vil kunne blive meget bedre til at forudsige, hvem der kan have kræft i tyktarmen baseret på de ”risikobakterier”, der er fundet i blodet som led i blodforgiftning.
Vores plan er, at vi efterfølgende vil starte et projekt op, der fremadrettet skal sørge for, at patienter, der er diagnosticeret med blodforgiftning med ”risikobakterier”, bliver undersøgt for kræft i tyktarmen. Samlet set vil forskningsprojektet forhåbentlig føre til tidligere diagnoser og bedre behandling af patienter og dermed forhåbentlig en øgning af chancen for overlevelse ved kræft i tyktarmen. Læs mere om projektet